Jumaat, 4 September 2015

Cara Pengambilan Calon Latihan Separa Perubatan

Cara Pengambilan Calon Latihan Separa Perubatan perlu difahami bagi mereka yang berminat memasuki skim Latihan Separa Perubatan bertafaf diploma atau sijil.


Latihan Separa Perubatan merupakan program yang ditawarkan oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) kepada lulusan SPM yang berusia 17 hingga 25 tahun. Terdapat 13 latihan bagi program Latihan Separa Perubatan bertaraf Diploma dan Sijil.


Tempoh Latihan Separa Perubatan adalah selama 3 tahun bagi peringkat diploma dan 2 tahun bagi peringkat sijil. Sepanjang tempoh latihan, pelatih akan menerima elaun bulanan serta beberapa kemudahan lain. Selepas tamat tempoh latihan, pelatih akan menjalani seisi ujian bagi kemasukan ke sektor awam di Kementerian Kesihatan Malaysia.

Bagaimanakah Cara Pengambilan Calon Latihan Separa Perubatan Dibuat?

PERTAMA sekali anda WAJIB mendaftar dalam permohonan SPA.

Tatacara pengambilan calon Latihan Separa Perubatan adalah seperti berikut:

Pengambilan calon Latihan Separa Perubatan dibuat 2 kali setahun iaitu sesi Januari dan Julai. Warganegara Malaysia yang berminat menyertai latihan ini boleh mengisi permohonan di portal SPA secara online. 

Senarai Latihan Separa Perubatan bertaraf diploma dan sijil yang ditawarkan adalah seperti berikut:

Latihan Jururawat
Latihan Jurupulih Perubatan Anggota
Latihan Jurupulih Perubatan Cara Kerja
Latihan Jururawat Pergigian
Latihan Juruteknologi Makmal Perubatan
Latihan Juruteknologi Pergigian
Latihan Juru X-Ray
Latihan Penolong Pegawai Farmasi
Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran
Latihan Penolong Pegawai Perubatan
Latihan Jururawat Masyarakat
Latihan Pembantu Pembedahan Pergigian
Latihan Pembantu Kesihatan Awam

Calon yang memenuhi syarat kelayakan akan dipanggil untuk menduduki Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan. Sekiranya lulus proses temuduga dilakukan untuk memilih calon yang berkelayakan untuk mengikuti Latihan Separa Perubatan. 

Selepas tamat latihan separa perubatan, pelatih akan menjalani ujian sebelum diserap sebagai penjawat awam di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia dan bakal berkhidmat di hospital kerajaan atau klinik-klinik kerajaan. Pelatih tajaan Kementerian Kesihatan Malaysia diwajibkan berkhidmat dengan kerajaan bagi tempoh 4 tahun.

Calon juga berpeluang mengikuti Latihan Dalam Perkhidmatan bagi meningkatkan kemahiran dan pengetahuan dalam bidang Kejururawatan yang dianjurkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.


Setelah 5 tahun berkhidmat dengan kerajaan calon boleh memohon untuk mengikuti kursus lanjutan ke peringkat ijazah di universiti tempatan. Seterusnya bidang ini boleh meningkat ke gred yang lebih tinggi.

Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan adalah TAPISAN AWAL yang perlu dihadapi untuk memasuki skim Separa Perubatan. Oleh itu, anda perlu LULUS peperiksaan tersebut terlebih dahulu.

Bagaimanakah Cara LULUS Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan?

TIADA BUKU Panduan Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan dijual di pasaran mahupun anda mencari dalam internet KECUALI:

Ebook Rujukan Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan

Ebook Panduan Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan adalah salah satu produk keluaran Tim Infokerjaya yang telah membantu ratusan ribu calon peperiksaan dan temuduga SPA sejak 2009 masuk kerja kerajaan. Ianya BUKAN BUKU tetapi EBOOK yang boleh dimuat turun melalui EMAIL dan ebook tersebut dalam format PDF.

Bagaimana Cara Mendapatkan Ebook Panduan Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan Ini?

Anda perlu mendaftar dalam "SENARAI MENUNGGU" bagi mendapatkan akses tempahan Ebook Panduan Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan tersebut.

DAFTAR SEKARANG


Baca juga di blog: Informasi Kerjaya - Panduan Temuduga dan Peperiksaan Kerja Kerajaan

Artikel berkaitan

Cara Pengambilan Calon Latihan Separa Perubatan telah diterangkan secara ringkas di atas. Jika anda berminat menjawat jawatan dalam Latihan Separa Perubatan JANGAN BERTANGGUH LAGI!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan